Informace o projektu
Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
QK21020199
Období řešení
1/2021 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo zemědělství ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středoevropský technologický institut
Spolupracující organizace
Veterinární univerzita Brno

Cílem projektu je výběr přímé laboratorní metody pro stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) v masných výrobcích. Ve vybraných masných výrobcích bude provedena analýza ČSB přímou metodou stanovení obsahu kreatininu. Výsledky analýz budou ověřeny nepřímou metodou na základě stanovení obsahu hrubých i čistých bílkovin, dále přímou metodou stanovení 3-methylhistidinu a metodou NIR. Změny obsahu bílkovin (proteomu) během výroby fermentovaných trvanlivých masných výrobků budou hodnocené pokročilými proteomickými technologiemi na bázi hmotnostní spektrometrie s cílem odhalit dopady proteolýzy během fermentace a zrání na obsah ČSB.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  2 – Konec hladu Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  9 – Průmysl, inovace a infrastruktura

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.