Úvodní slovo děkana

11. 3. 2021 Tomáš Kašparovský

Bez popisku
Foto: Helena Brunnerová

Milé kolegyně, milí kolegové,

chtěl bych využít této příležitosti, předně vás všechny co nejsrdečněji pozdravit a poděkovat vám za práci odvedenou v zimním semestru. Moc dobře si uvědomuji, že situace není vůbec snadná pro studenty, ale ani pro vás, zaměstnance, ať už jste akademici nebo nevědečtí pracovníci. Děkuji za to, že dodržujete všechna nezbytná opatření, a přitom zvládáte svou práci na jedničku.

Jenom díky vašemu nasazení se můžeme posouvat dál, kupředu. Jsem moc hrdý, že mám v týmu špičkové pracovníky, kterým se v jejich oborech daří. Norbert Werner (Ústav teoretické fyziky a astrofyziky) získal Cenu Ignaze L. Liebena, známou jako "rakouská Nobelova cena". Nemohu nezmínit Pavla Šťahela a jeho kolegy z Ústavu fyzikální elektroniky, kteří se podíleli na vývoji nové technologie CaviPlasma pro dočišťování vody pomocí nízkoteplotního plazmatu. Podařilo se nám vytvořit novou spin-off společnost CasInvent Pharma, díky níž budou moci výzkumné skupiny Vítězslava Bryji (Ústav experimentální biologie) a Kamila Parucha (Ústav chemie) pokračovat ve vývoji nových sloučenin, které by se mohly uplatnit coby léčiva na některé typy leukémií, lymfomů a solidních nádorů. Velkým úspěchem je také uzavření licenční smlouvy naší spin-off společnosti Enantis, na níž spolupracují i týmy Jiřího Damborského a Davida Bednáře z Loschmidtových laboratoří. Díky tomu se zvýší objem výroby patentově chráněného fibroblastového růstového faktoru pod názvem FGF2-STAB, který se tak dostane do laboratoří po celém světě.

Určitě vám neuniklo, že se Jaroslav Koča (Národní centrum pro výzkum biomolekul a CEITEC) stal novým předsedou Grantové agentury ČR. Moc mu gratuluji a jsem rád, že vám v tomto newsletteru můžeme zprostředkovat jeho dojmy z nové funkce v rozhovoru. Blahopřeji také nově jmenovaným profesorům z naší fakulty – Milanu Gelnarovi (Ústav botaniky a zoologie) a Janu Pasekovi (Ústav matematiky a statistiky). A nesmím zapomenout ani na své kolegy a kolegyně, kteří získali ocenění MUNI Scientist. Ze srdce gratuluji i vám!

V uplynulých dnech jsme zahájili nový semestr. Je jasné, že i tento bude probíhat převážně online formou, kde i přes veškerou snahu nás všech narážíme na objektivní limity, zejména v případě praktických laboratorních cvičení. Mohu vás ubezpečit, že ve spolupráci s krizovým štábem se snažíme najít řešení, jak co nejrychleji umožnit studentům návrat k normálnímu studiu na fakultě, i vám k běžnému pracovnímu životu. Nicméně zdraví nás všech je na prvním místě.

Rád bych vás tímto ujistil, že ať už se situace bude vyvíjet v následujících týdnech a měsících jakkoli, vedení fakulty se vás bude snažit maximálně podporovat.

Váš

Tomáš Kašparovský
děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.